Mervi Karikorpi, johtaja, innovaatioympäristö ja uudistuminen, Teknologiateollisuus ry
Rasmus Roiha, toimitusjohtaja, Ohjelmistoyrittäjät ry

”Jos et ymmärrä, miten ohjelmisto toimii, olet aina hukassa”

Mervi Karikorpi

”EU-tasolla 2020:een mennessä nopean kasvun skenaariossa ict-osaamista tarvitaan nettona lähes 1 000 000 uudessa työpaikassa. Meillä tulee siis olemaan hyvin paljon tarvetta perusohjelmisto-osaamiselle.

Mietitään esimerkiksi älykkäitä, keskenään keskustelevia laitteita tai yhä useampien asioiden yhteyksiä verkkomaaillmaan: kaikki nämä asiat luovat uusia työpaikkoja. Ohjelmointitaito on hyvää osaamista maasta ja alasta riippumatta.

Jos Suomessa haluaa yliopistoon opiskelemaan esimerkiksi historiaa tai taideaineita, takana on koko peruskoulu ja tavallisesti lukio aiheesta. Tietojenkäsittelyn ja ohjelmistotekniikan opinnot joutuu aloittamaan nollasta. Se ei ole hyvä asia osaamiseen perustuvassa yhteiskunnassa.”

Rasmus Roiha

“Ai miksi koodauksen opettaminen peruskoulussa on tärkeää? Koska ohjelmistoja tulee olemaan kaikessa.

Puhutaan älyvaatteista, puhutaan Ponssen älykoneista, peleistä, jääkaapeista, autoista, veneistä, veneen moottoreista. Ohjelmistot ovat melkein kaikessa jo nyt. Jos et ymmärrä, miten ohjelmisto toimii, olet aina hukassa. Oli toimiala sitten jääkaappi- ja pakastinala tai metsäala.

Lisäksi meidän vientiteollisuus koostuu enemmän ja enemmän palveluista ja tuotteista, jotka ovat osittain ohjelmistoa. Se voi olla puhdasta softaa tai se voi olla älytekstiilejä, joissa on pieni ohjelmisto. Suomi elää viennistä, ja se mitä me viemme, se sisältää softaa. Trendi ei tule pienenemään.”