Juho Kokkola, asiamies, Startup-säätiö

”Koko ajattelutapa muuttuu, kun lapsi tajuaa kehittäjän roolin”

”Maailma digitalisoituu. On tärkeää, että saadaan suomalaiset tulevaisuuden sukupolvet varhaisessa vaiheessa muutokseen mukaan, jotta heillä on tarvittavat taidot uuden yritysmaailman tarpeisiin.

Startup-säätiön tarkoitus on edesauttaa Suomea parempaan tulevaisuuteen yrittäjyyden kautta. Käytännössä haluamme olla luomassa toimivaa yrittäjyysekosysteemiä. Se, että Suomessa syntyy entistä parempaa ohjelmointiosaamista vastaa suoraan kasvuyritysten tarpeisiin. Softa on äärimmäisen merkittävässä roolissa tällä hetkellä.

Softan merkitys ei ainakaan vähene siitä, että ihmiset alkavat yhä paremmin ymmärtämään teknologian roolia. Se, että lapsi tai nuori tajuaa olevansa kehittäjän roolissa kuluttajan sijaan, muuttaa koko ajattelutapaa. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, miten oppilas näkee omat tulevaisuuden kykynsä ja sen tuomat mahdollisuudet. Hän tajuaa, että on entistä enemmän työkaluja merkityksellisen elämäntyön tekemiseen.

Kyse ei ole siitä, että ilman koodaustaitoa ei voisi tehdä merkityksellisiä asioita, vaan siitä, että ohjelmoinnin tarjoamien vaihtoehtojen tajuaminen kasvattaa tätä mahdollisuuksien spektriä.

Itselleni on ollut erittäin paljon hyötyä siitä, että opettelin yliopistossa ohjelmointikielen. Kun näen koodia niin ymmärrän, mitä siinä lukee. Pystyn keskustelemaan ammattiohjelmoijan kanssa ja viemään palautetta, mielipiteitä sekä vaikka asiakkaan toiveita hänen suuntaansa. Tämä on avannut minulle uusia mahdollisuuksia siihen, mitä tehdä työelämässä. Lisäksi, jos haluaa perustaa oman firman, monialainen ymmärrys on ihan välttämätöntä.”