Tapio Tuomi, asiantuntija, Sitra

”Digitalisaatio ei tarkoita, että kädentaidot vähenevät”

”Kun maailma muuttuu, ja jos Suomi haluaa pärjätä, niin digitalisaatio on homman juoni. Siihen tarvitaan erilaisia taitoja kuin nykyään. Paras tapa varmistaa menestys on se, että uusia taitoja opetetaan peruskoulussa kaikille suomalaisille.

Kyse on tasa-arvosta. Kun ohjelmointi laitetaan peruskouluun, se antaa kaikille samat mahdollisuudet jatkaa eteenpäin.

Toinen tärkeä asia on kädentaitojen uudistaminen. Villamyssyä voidaan aina virkata käsityötunnilla, mutta myös uusia taitoja täytyy olla. Koodatessa tekee itse jotain, ja syntyy jotain uutta.

Minä jauhan esimerkiksi itse kotona jyvistä jauhoni. Ymmärrys siitä, mistä asiat rakentuvat, on ohjelmoinninkin osalta hyödyllistä.

Digitalisaatio ei tarkoita sitä, että kädentaidot vähenevät, ne vaan muuttavat muotoaan. Ohjelmointikyky on työkalu, jonka avulla rakennetaan asioita. Voidaan myös ajatella niin, että halutaan pitää huolta Suomen ja suomalaisen koulusysteemin maineesta.

Muut maat saavat koko ajan Suomea kiinni ja menevät ohi. On hyvä päivittää ja uusia koulun sisältöjä – kuten nyt vaikka sitä kautta, että ilmeisesti nyt jakokulma on jäämässä matematiikasta pois.

Peruskoulutusosastolla tajutaan itse muuttaa asioita oikeaan suuntaan, se on minusta hienoa.

Pysähtyminen pitkäksi aikaa on pahasta. Tärkeämpää on mennä johonkin suuntaan. Liian valmiiksi sitä ei voi suunnitella, muuten ei tehtäisi yhtään mitään. Sitten jos tulee vastaan ongelmia, ratkaistaan ne sitten.”