Peter Vesterbacka, Mighty Eagle, Rovio

”Ohjelmointi on osa elämää”

”On tärkeää, että koulutus seuraa yhteiskunnan kehitystä. Pointti ei ole, että kaikista pitää tulla ohjelmoijia, mutta nykyään maailma rakentuu siten, että ilman ohjelmointiymmärrystä on vaikea hahmottaa, miten maailma toimii.

Ohjelmoinnin ymmärtäminen on perusoikeus. On katastrofi, jos sitä ei ymmärretä.

Samalla on tärkeää, että ohjelmointia demystifioidaan. Se on yhtä tärkeää kuin kielten tai historian opiskelu – yleissivistystä.

Ohjelmointia aletaan nyt opettaa osana matematiikan tuntijakoa, mutta yhtä lailla se voisi olla osa musiikkia tai kuvaamataitoa. Sitä ei pidä niputtaa pelkkään matematiikkaan.

Joskus oli atk-luokkia, ja ne nähtiin erillisenä saarekkeena, mutta ohjelmointi ei ole sitä. Se on osa elämää.

Jos esimerkiksi eduskunnassa tai hallituksessa olisi perusymmärrys siitä, mitä ohjelmointi on ja miten tietojärjestelmät toimivat, voisi tulla parempia it-ratkaisuihin liittyviä päätöksiä.

Se, että kaikki lukee vähän kemiaa ei tarkoita, että kaikista tulee kemistejä. Ohjelmoinnin lukeminen ei tee kaikista ohjelmoijia, mutta sitä kautta ymmärtää, miten Rovion pelejä voi tehdä, miten kommunikoit ystäviesi kanssa Facebookissa tai miten Hesarin verkkopalvelu toimii.

Tämä pitää nähdä isona, asioita ja ihmisiä yhdistävänä juttuna. Samalla tavalla kuin sinä voit tehdä hyllyn tai ommella vaatteen itse, voit myös rakentaa digitaalisia asioita itse.

Lapset voivat vaikka tehdä itse omat lelunsa ja tulostaa ne 3d-tulostimella.”