Juha Paananen, ohjelmistoarkkitehti, Reaktor

”Kaikkea ei voi perustella numeroilla”

”Koodauksen opettaminen on tärkeää, jos Suomesta halutaan tehdä koodauksen supermaa. Meidän on jatkossakin pysyttävä kehityksen kärjessä.

Reaktor tekee aktiivisesti omia juttuja asian eteen. Tällainen asia on esimerkiksi niin kutsuttujen Koodikoulujen järjestäminen.

Keksin idean Koodikoulusta, kun halusin opettaa omalle lapselleni ohjelmointia. Koodikoulussa opetetaan lapsille ja heidän vanhemmilleen ohjelmoinnin alkeita hauskojen ja innostavien esimerkkien kautta.

Jos olemme Suomessa tarpeeksi hyviä, niin ohjelmointihommia tehdään jatkossakin täällä, ja tänne tulee työpaikkoja ja hyvinvointia kaikille. Parhaat jutut tapahtuvat nimenomaan Suomessa.

Suomi ei ole mitenkään jälkijunassa näissä asioissa. Vapaan lähdekoodin ohjelmistoissa meillä on jo hieno edustus. Moni keskeinen softa, kuten Linux-käyttöjärjestelmä ja MySQL-tietokanta, on suomalaisten duunaama.

Sillä tiellä pitäisi jatkaa.

Toisaalta internetpalvelupuolella Suomi ei ole kauheasti ollut esillä – Skype ja Spotify ovat kummatkin naapurimaistamme. Eli petrattavaa on.

Reaktor järjestää myös Hello World Open -nimisiä ohjelmoinnin MM-kisoja. Kutsumme ohjelmoijat ympäri maailman mittelemään taitojaan ja finalistit tapaamaan toisiaan Helsinkiin.

Se ei ole täysin rationaalinen bisneshomma – me vaan halutaan tehdä se. Se on siisti juttu.

Kaikkea ei voi perustella numeroilla. Mutta toivottavasti siitä tulee jotain makeeta, jota ei ole aiemmin tapahtunut. Samalla luomme Suomesta kuvaa it-alan edelläkävijänä.”