Taru Rastas, viestintäneuvos, Liikenne- ja viestintäministeriö

”Joka päivä mietin, että olisipa kiva, kun ymmärtäisi paremmin ohjelmointia”

”Digitaalisuus tulee toimialasta riippumatta arkeen. Julkiset palvelut, yritysten liiketoimintaprosessit, sairaalat, kaupat... Maailma vain digitalisoituu, ja meidän pitää huolehtia siitä, että meillä on tekijöitä.

Jotta voimme vastata tarpeeseen, meidän pitää tarttua asiaan kaikilla ikäasteilla. Lapset on saatava digitaaliseen maailmaan koulusta lähtien siten, että he kykenevät ottamaan tekijän roolin.

Ja mihin ikinä se nuori haluaa tulevaisuudessa erikoistua – digitaalisuus tulee opinnoissa hyödyksi. Luonnontieteissä tai bisnesmaailmassa.

Liikenne- ja viestintäministeriö kehittää digitaalista Suomea. Me luomme mahdollisuuksia sille, että kuluttajilla ja yrityksillä olisi käytössään paras mahdollinen tieto- ja viestintätekniikka, ja siitä löydettäisi uutta kasvua Suomelle.

Usein kuullaan, että Nokia on romahtanut, ja tän alan insinööreille ei ole kysyntää. Mutta kyse on siitä, että IT:tä hyödyntävät alat kehittyvät valtavasti, ja sitä osaamista pitää koko ajan kehittää.

Usein uuden oppiminen vaatii poisoppimista siitä, että kun on aina tehty yhdellä tavalla, niin miksi pitäisi alkaa nyt tehdä asioita uudella tavalla.

Sen auttamiseksi pitäisi saada läpi ajatus siitä, että ohjelmointi ei ole erityistaitoa jollekin tietylle pienelle porukalle.

Joka päivä mietin itse, että olisipa kiva, kun ymmärtäisi paremmin jotain ohjelmointiin liittyvää. Ei ole tarkoitus, että jokaisesta meistä tulee hyvä koodari, mutta sen ymmärtäminen, että mihin kaikkeen sillä pystytään, ja millaisia asioita ratkotaan, ja miten se linkittyy erilaisiin toimintoihin – se on tärkeää.”