Marko Klemetti, DevOps-yksikön johtaja, Eficode

”Olen itse pitänyt lapsille koodauskerhoa”

”Eficode haluaa palkata ohjelmoijiksi nuoria ja motivoituneita, lupaavia opiskelijoita. Tilanne suosii nyt niitä, joille vaikkapa faija on jo lapsena opettanut koodamista. Kun ohjelmointia aletaan opettaa peruskoulussa, se tasa-arvoistaa lapsia ja antaa mahdollisuuden monipuoliselle kehittymiselle koodauksen kautta.

Olen itse pitänyt tänä keväänä Espoossa Perkkaanpuiston koulussa vapaaehtoista koodauskerhoa kolmos–kutosluokkalaisille. Kerhoon piti alun perin ottaa 10 oppilasta, mutta sinne ilmoittautui 15. Lopulta vielä kolme lasta pyysi ekana päivänä itku silmässä kerhon oven takana, että päästäisikö mekin mukaan.

Kaksi ekaa tuntia keskityttiin yksinkertaisessa ohjelmointiympäristössä ihan vain siihen, miten kilpikonnan saa liikkumaan ruudulla. Sitä kautta käytiin läpi ohjelmointiin liittyviä asioita kuten komentoja, silmukoita ja funktioita.

Esimerkiksi funktiolle toimivin selitys oli, että sille asialle, mitä se kilppari tekee ruudulla annetaan jokin nimi, jotta voit pyytää sitä tekemään saman asian helposti myöhemmin uudestaan. Kun olet saanut kerran kilpparin liikkumaan neliökuviossa, niin kun kirjoitat ruudulle uudestaan sanan ”neliö”, niin kilppari tekee taas neliön.

Kerhossa on nähnyt, että nelos–vitosilla on jo matematiikan, englannin kielen ja tietokonetaitojen takia nuorempia paremmat valmiudet. Niiden kanssa päästiin neljännellä kerralla niin pitkälle, että kirjoitettiin jo tasohyppelypelin alkua.

Kolme varttia on aika maksimikeskittymisaika alakoululaiselle! Mutta siinä ajassa lapset sisäistävät valtavan paljon enemmän tietoa kuin aikuiset.”